Hoe uw meertalige en multiregionale website te optimaliseren: Een stap-voor-stap handleiding

DEEL:

Bent u een bedrijfseigenaar met een meertalige en multiregionale website? Wilt u de zichtbaarheid van uw site in Google Search voor gebruikers in verschillende talen en regio's optimaliseren? Deze uitgebreide gids is bedoeld om u te helpen uw meertalige en multiregionale website te optimaliseren, zodat uw site toegankelijk, gebruiksvriendelijk en goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines. We behandelen de belangrijkste stappen die u moet nemen, van het opzetten van uw site-structuur tot het bewaken van de prestaties van uw site.

Stap 1: Bepaal de structuur van uw site

Het kiezen van de juiste website-structuur is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Overweeg de volgende opties en hun implicaties:
 • Land-specifieke domein (ccTLD): Het gebruik van een landcode top-level domein (bijvoorbeeld example.be) geeft een sterk signaal aan zoekmachines over de doelgroep van uw site. Het kan resulteren in betere zoekmachine-rankings in dat specifieke land. Het beheren van meerdere ccTLD's kan echter complex en tijdrovend zijn.
 • Subdomeinen met gTLD's: Het aanmaken van subdomeinen voor elke taal of regio (bijvoorbeeld fr.example.com, nl.example.com, de.example.com) biedt flexibiliteit in het beheren van inhoud en het bereiken van doelgroepen. U kunt verschillende serverlocaties en SEO-instellingen toewijzen aan elk subdomein. Zoekmachines kunnen subdomeinen echter als afzonderlijke entiteiten behandelen, wat de algehele autoriteit van uw site kan verdunnen.
 • Submappen met gTLD's: Het gebruik van submappen voor elke taal of regio (bijvoorbeeld example.com/fr/, example.com/nl/, example.com/de/) vereenvoudigt het beheer en onderhoud. Zoekmachines beschouwen alle submappen als onderdeel van het hoofddomein, wat helpt om de autoriteit van uw site te consolideren. Deze aanpak kan echter een complexere hreflang-implementatie vereisen om problemen met dubbele inhoud te voorkomen.
Na het afwegen van de voor- en nadelen van elke optie, kiest u degene die het beste bij uw behoeften en middelen past.

Step 2: Implement hreflang annotation

Een juiste hreflang-implementatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste taal- of regioversie van uw site aan gebruikers presenteren. Om hreflang-annotaties te implementeren:
 • Begrijp hreflang syntax: Maak uzelf vertrouwd met hreflang syntax regels, inclusief het gebruik van ISO 639-1 taalcodes en ISO 3166-1 Alpha 2 landcodes. Daarnaast kunt u leren hoe u de "x-default" waarde gebruikt voor niet-specifieke taal- of regionale pagina's.
 • Voeg hreflang-tags toe aan de head-sectie: Voeg voor elke taal- of regionale versie van een pagina een hreflang-tag toe in de head-sectie. Zorg ervoor dat elke tag de juiste taal en regio specificeert en dat de tags zowel de huidige pagina als alle andere variaties verwijzen.
 • Gebruik HTTP-headers of sitemaps voor niet-HTML-bestanden: Voor niet-HTML-inhoud, zoals PDF's of video's, implementeert u hreflang-annotaties met behulp van HTTP-headers of XML-sitemaps.
 • Controleer uw implementatie: Gebruik tools zoals Google Search Console of hreflang-testtools om uw hreflang-implementatie te valideren en mogelijke problemen te identificeren.
For detailed instructions and examples, consult Google’s hreflang guide.

Stap 3: Maak en verzend een sitemap

Een uitgebreide sitemap helpt zoekmachines om alle pagina's op uw site te ontdekken, te crawlen en te indexeren, inclusief taal- en regionale variaties. Om een sitemap te maken en in te dienen:
 • Genereer een XML-sitemap: Gebruik een online sitemapgenerator of een specifieke plugin voor uw contentmanagementsysteem (CMS), zoals WordPress, om een XML-sitemap te maken die alle taal- en regionale varianten van de pagina's op uw site bevat.
 • Valideer uw sitemap: Zorg ervoor dat uw sitemap voldoet aan de XML-sitemap protocolstandaarden en alle noodzakelijke hreflang annotaties bevat. U kunt online sitemap validators gebruiken om te controleren op fouten of waarschuwingen.
 • Dien uw sitemap in bij zoekmachines: Geef de URL van de sitemap op in Google Search Console, Bing Webmaster Tools en andere webmaster tools van zoekmachines om een goede indexering van de pagina's van uw site te garanderen.
 • Houd uw sitemap up-to-date: Werk uw sitemap regelmatig bij om veranderingen in de inhoud, structuur en taal- of regionale variaties van uw site weer te geven.

Stap 4: Optimaliseer de inhoud en navigatie van uw site

Zorg ervoor dat de inhoud en navigatie van uw site zijn afgestemd op elke taal of regio voor de beste gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie:
 • Vermijd gemengde-taalinhoud: Gebruik één taal voor inhoud en navigatie op elke pagina om zoekmachines te helpen de paginataal nauwkeurig te bepalen. Vermijd vertalingen naast elkaar, wat verwarrend kan zijn voor gebruikers en zoekmachines.
 • Lokaliseer uw inhoud: Pas uw inhoud aan de voorkeuren, culturele nuances en wettelijke vereisten van elke doelregio aan. Gebruik lokale uitdrukkingen, voorbeelden en verwijzingen om uw inhoud aantrekkelijker en relevanter te maken voor gebruikers.
 • Optimaliseer on-page SEO-elementen: Pas titeltags, meta-omschrijvingen, koppen en alt-tekst van afbeeldingen aan voor elke taal- of regionale versie van uw site. Gebruik relevante trefwoorden die populair zijn in uw doelregio's.

Stap 5: Bied taalwisselingsopties aan

Vereenvoudig taalwisselingen voor gebruikers door de volgende best practices te implementeren:
 • Bied zichtbare taalwisselingslinks aan: Voeg hyperlinks of een taalselectiemenu toe op elke pagina, zodat gebruikers kunnen schakelen naar andere taal- of regionale versies van de pagina.
 • Bewaar de taalvoorkeuren van gebruikers: Gebruik cookies of andere methoden om de taalkeuzes van gebruikers te onthouden en bij terugkerende bezoeken de juiste taalversie te tonen.
 • Vermijd automatische doorverwijzing: Leid gebruikers niet automatisch om op basis van hun browserinstellingen of locatie, aangezien dit de toegang tot alle versies van uw site kan belemmeren en mogelijk een negatieve gebruikerservaring kan veroorzaken.

Stap 6: Los problemen met dubbele inhoud op

If your Belgium business site has duplicate content in the same language across different URLs (e.g., example.be/fr and example.com/fr), use the rel=”canonical” element and hreflang tags to ensure that the correct language or regional URL is served to searchers. Duplicate content can lead to indexing and ranking issues. To handle duplicate content in multilingual or multi-regional sites:
 • Identificeer en consolideer dubbele inhoud: Gebruik tools zoals Google Search Console of externe SEO-tools om dubbele inhoudsproblemen op uw site op te sporen en aan te pakken. Waar mogelijk, combineer vergelijkbare inhoud op één pagina en gebruik canonieke tags om de voorkeursversie aan te geven.
 • Implementeer hreflang correct: Zorg voor een juiste hreflang-implementatie om zoekmachines te informeren over taal- en regionale variaties van uw pagina's. Dit helpt zoekmachines om de meest geschikte versie aan gebruikers te tonen en vermindert problemen met dubbele inhoud.
 • Gebruik canonieke tags: Gebruik in gevallen waar dubbele inhoud onvermijdelijk is canonieke tags om de voorkeursversie voor zoekmachines aan te geven om te indexeren en te rangschikken. Canonieke tags moeten worden toegevoegd aan de head-sectie van de gedupliceerde pagina's, verwijzend naar de voorkeursversie.

Stap 7: Monitor en analyseer de prestaties van uw site

Evalueer regelmatig de prestaties van uw site om verbeterpunten te identificeren en ervoor te zorgen dat uw meertalige en multi-regionale optimalisatie-inspanningen succesvol zijn:
 • Volg belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's): Monitor KPI's zoals organisch zoekverkeer, bouncepercentage, conversieratio en gemiddelde tijd op de pagina voor elke taal- en regionale versie van uw site.
 • Gebruik webanalysetools: Maak gebruik van tools zoals Google Analytics, Bing Webmaster Tools en andere oplossingen van derden om gegevens te verzamelen over de prestaties van uw site en het gedrag van gebruikers.
 • Voer regelmatig SEO-audits uit: Voer uitgebreide SEO-audits uit om technische problemen, contentlacunes en fouten in de hreflang-implementatie te identificeren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van uw site.
 • Verfijn uw optimalisatiestrategie: Gebruik de inzichten die zijn verkregen uit monitoring en analyse om op basis van gegevens aangestuurde aanpassingen te maken aan de structuur, inhoud en optimalisatie-inspanningen van uw site.

Laatste gedachten

Optimizing a multilingual and multi-regional website may seem daunting, but by following this comprehensive guide, you’ll be well-equipped to tackle the challenges and successfully cater to a diverse audience. By implementing a clear site structure, using hreflang annotations, optimizing your content and navigation, providing language-switching options, addressing duplicate content issues, and monitoring your site’s performance, you can enhance the visibility and user experience of your website. Continuously refine your strategy based on data-driven insights and stay up-to-date with SEO best practices to ensure your multilingual and multi-regional website remains competitive and accessible to users around the world.

DEEL:

Neem vandaag nog contact met ons op!

Bent u klaar om uw meertalige en multi-regionale website te optimaliseren voor maximale zichtbaarheid en gebruikerservaring? Laat BEUNIQUE Solutions u helpen! We werken nauw met u samen om ervoor te zorgen dat uw website uw doelgroep bereikt, ongeacht de taal of locatie. Neem nu contact met ons op om uw project te bespreken en een gepersonaliseerde oplossing te ontvangen.

Misschien vind je dit ook leuk